Οι 11 καλυτερες ξενες σειρες της χρονιας

                                          Breaking Bad

Breaking Bad
Εντάξει, το Breaking Bad δεν μπορεί ούτε να μπει ούτε να μην μπει σε μια τέτοια λίστα. Είναι (;) το τηλεοπτικό γεγονός του 2013 αλλά αυτό ισχύει κυρίως χάρη σε ό,τι υπήρξε εδώ και πέντε χρόνια. Δεν γίνεται να αξιολογηθεί μεμονωμένα αυτή η τελευταία του σεζόν, δεν γίνεται όταν έχουμε να κάνουμε με κάτι τόσο απόλυτα ολόκληρο. Είναι εκτός συναγωνισμού. Να πούμε μόνο ότι ζηλεύουμε τους εαυτούς μας για εκείνο το απόγευμα, πριν χρόνια, όταν κάτσαμε να δούμε το πρώτο επεισόδιο χωρίς να έχουμε ιδέα τι υπήρχε μπροστά μας.

line-63010 

The Fall

the fall
Το Belfast έχει τα θέματά του από μόνο του, και δε χρειάζεται έναν κατά συρροή δολοφόνο γυναικών για να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Ξέρουμε ποιος είναι από την αρχή, είναι κοινωνικός λειτουργός που λόγω του καλού προσωπείου του ως οικογενειάρχη, αλλά και λόγω επαγγέλματος και ευφυΐας ξέρει καλά να κρύβεται. Η Stella Gibson (Gillian Anderson) δεν το ξέρει όμως, αλλά δεν είναι και καμιά τυχαία. Ήρθε από το Λονδίνο για να αναλάβει την υπόθεση, και να προσφέρει γνώσεις περί γυναικείας δυναμικότητας. Η έμμεση σύγκρουση των δύο πρωταγωνιστών είναι εκπληκτική, και η απεικόνιση της μουντής πρωτεύουσας της Βόρειας Ιρλανδίας γοητευτική. Το είδαμε όλο σε τρεις μέρες από το σασπένς.

line-6309

Masters of Sex  

Episode 101
Το δίκτυο Showtime σημαδεύει στα ‘50ς, φοράει ένα πρεστιζάτο ρετρό κοστούμι και μας αφήνει να πάρουμε μάτι από την κλειδαρότρυπα της πόρτας του γιατρού. Και τι γιατρού! Ο William H. Masters είναι μεγάλο ψυχάκι: εκκεντρικός γυναικολόγος που αποφασίζει να εξερευνήσει την ανθρώπινη σεξουαλικότητα. True story. Μαζί με την βοηθό του Virginia E. Johnson υπήρξαν πράγματι πρωτοπόροι στον εν λόγω τομέα, λύνοντας ανομολόγητες απορίες της κρεβατοκάμαρας. Θα δείτε μπόλικο γυμνό και ακόμα περισσότερο σεξ αλλά μην περιμένετε προκλητικές σκηνές. Η σειρά είναι κάπως σέξι αλλά από μια επιστημονική σκοπιά· ορίστε; Ο Michael Sheen είναι ο αλαφροΐσκιωτος επιστήμονας Masters και η Lizzy Caplan η ελκυστική και ανοιχτόμυαλη βοηθός του που παρασέρνει την ιδιοφυΐα του στον αφρό της πραγματικότητας. Ο πρώτος κύκλος τελείωσε, ο δεύτερος του χρόνου. Ιδανική περίπτωση για βραδάκι Κυριακής.

line-630

8

The Americans 

The Americans
Ψυχροπολεμική περιπέτεια παραγωγής FX με βάση την Ουάσινγκτον, εκεί όπου δυο πράκτορες της KGB παριστάνουν τους καλούς Αμερικάνους. Ακούγεται σαν μια (προπαγανδιστική) περιπέτεια όπως τόσες άλλες. Δεν είναι. Το The Americans θέτει έναν ουσιαστικό πολιτικό προβληματισμό, τονίζει την χαώδη απόσταση δυο συστημάτων και παρουσιάζει, τελικά, την καθημερινή αγωνία μιας πιθανής σύγκρουση των δυο υπερδυνάμεων. Όσο λοιπόν η Elizabeth και ο Philip Jennings προσπαθούν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο στο όνομα της πατρίδας, ως τηλεθεατής νιώθεις το βάρος του σκοπού τους να πλακώνει και τις δικές σου πλάτες. Η μεγάλη απορία πάντως είναι πώς η Keri Russell κατάφερε εντελώς ξαφνικά στα 37 της να γίνει μια απ’ τις πιο σέξι γυναίκες της τηλεόρασης.

line-630

7

Vikings

Vikings
Πρώτη σκηνή από το πρώτο επεισόδιο: Ομίχλη, σκοτεινιά, χορταριασμένοι λόφοι, η κλαγγή από τα σιδερένια όπλα, δύο βάρβαρα αδέρφια πολεμάνε/ σκοτώνουν/ χαίρονται/ σώζουν τη ζωή ο ένας του άλλου –και όμως ο υποχθόνιος ανταγωνισμός γεμίζει την οθόνη. Ο μετρ της «ιστορικής» κινηματογράφησης Michael Hirst –βλέπε The Tudors και Elizabeth (1998)- μας παρέδωσε το βόρειο έπος ονόματι The Vikings. Μια σειρά άψογα γυρισμένη που δε βασίζεται σε cliffhangers ούτε σε ανατροπές σεναρίου, αντίθετα μένει πιστή στις απλές μα όχι απλοϊκές sagas του Μεσαίωνα, απεικονίζει (αρκετά) αδρά την τότε καθημερινότητα, και με λίγες υπερβολές αφηγείται θαλασσινά ταξίδια, έρωτες στα δάση, παγανιστικές τελετές, μάχες από τα Dark Ages και δίψα για εξουσία. Αυτή εδώ δεν είναι ένα αριστούργημα σαν το Rome· είναι όμως μια τίμια σειρά που κραυγάζει: σκανδιναβίλα και τα μυαλά στα κάγκελα.  

line-630

6  

The Bridge

The Bridge
Ένα πτώμα βρίσκεται στα σύνορα Ηνωμένων Πολιτειών και Μεξικού, ανάμεσα στο El Pasoκαι το Juarezπου κάποτε ήταν μια πόλη και έγιναν δύο. Η υπόθεση γίνεται όλο και πιο περίπλοκη και όλο και πιο προσωπική. H Sonya Cross (Diane Kruger σε ρόλο MILF με Asperger) και ο Marco Ruiz (Demián Bichir σε ρόλο μεξικανού αστυνομικού με θεματάκια) ανακαλύπτουν πόσο παρανοϊκός είναι τελικά ο δολοφόνος. Και η σειρά αναδεικνύει τις αντιθέσεις αλλά και τη βρωμιά που κρύβεται κάτω από τη γειτνίαση των δύο πόλεων. Είναι μια άριστη μεταφορά της Δανο-Σουηδικής παραγωγής, που επίσης έκανε αίσθηση το 2011 και που ετοιμάζεται σιγά σιγά για μια τρίτη σεζόν.

line-630

5

Orange Is the New Black

Orange Is The New Black
Η 30αρα Piper Chapman είναι μια γλυκιά ξανθούλα, αφελής εκ πρώτης όψης, που καταδικάζεται σε 15 μήνες φυλάκισης (αχ αυτά τα λάθη τα παλιά) και μεταφέρεται σε μια γυναικεία φυλακή χαμηλής ασφάλειας. Και ενώ το σκηνικό των φυλακών το έχουμε ξαναζήσει (βλέπε Prison ΒreakΟz), η καινούργια παραγωγή της δημιουργού του Weeds(Jenji Kohan) διαφέρει: το δράμα εδώ σερβίρεται με μπόλικο μαύρο χιούμορ. Το μενού περιλαμβάνει, εκτός από άθλιο φαγητό (μην το ξεστομίσετε ποτέ μπροστά στη μαγείρισσα), προσπάθειες επιβίωσης, παιχνίδια εξουσίας, φιλίες ανιδιοτελείς και μη, ερωτικές σχέσεις αλλά και flashbacks από τις ζωές των κρατουμένων έξω από τη φυλακή. Το κλειστοφοβικό τοπίο σε εγκλωβίζει για 13 επεισόδια και ευτυχώς το Netflix ετοιμάζει πακέτο το δεύτερο κύκλο σε λίγους μήνες.

line-630

4

Walking Dead 

walking dead
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πώς μια σειρά με θέμα την αποκάλυψη ζόμπι έχει καταφέρει να ανεβάζει διαρκώς τον πήχη στις αμερικάνικες σειρές. Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του 4ουκύκλου να περιμένουμε με κομμένη ανάσα τις εξελίξεις μετά το μακελειό του 8ου επεισοδίου (mid season). Ο πολιτισμός έχει καταρρεύσει και οι κεντρικοί χαρακτήρες -καθημερινοί άνθρωποι της πόλης σαν εμάς- προσπαθούν να κρατήσουν τη ζωή και την ανθρωπιά τους, ενώ οι συμφορές που τους βρίσκουν δεν έχουν τελειωμό. Βασισμένο στην ομώνυμη σειρά κόμικ, το Walking dead, σε κάνει να μετράς τις ικανότητές σου που θα σε έσωζαν από μια τέτοια κατάσταση.

line-630

3

Boardwalk Empire 

Boardwalk Empire
Κάπως μεταβατική (αλλά υπέροχη) ήταν η τέταρτη σεζόν του Boardwalk Empire, μια τακτοποίηση εκκρεμών υποθέσεων, το συγύρισμα καταστάσεων και η επανατοποθέτηση κάποιων χαρακτήρων –όσων δηλαδή επέζησαν του μακελειού των τριών προηγούμενων κύκλων. Ο Steve Buscemi εξελίσσει τον ρόλο του ακόμα περισσότερο, προσθέτοντας στο προφίλ του ελεγκάντ αρχιμαφιόζου μια ισχυρότερη ιδέα συναισθηματισμού, αφαιρώντας παράλληλα κάτι από τον υστερικό αυταρχισμό του. Σαν την σκιά ενός ονείρου που σβήνει καθώς ο βούρκος της ποτοαπαγόρευσης διατηρείται βρομερός μέσα στην μαγευτική θεατρικότητα του Atlantic City. Δηλαδή: η λυρική κραυγή του «σοπρανικού» έπους του ΗΒΟ ήταν και φέτος απολαυστική και σιγά-σιγά μοιάζει να ψάχνει διάδρομο για μια ομαλή αλλά και εντυπωσιακή προσγείωση.

line-630

2

Game of Thrones

Game of Thrones
Στο Kings Landing οι ισορροπίες αλλάζουν, στο Βορρά πέρα από το τείχος υπάρχει κινητικότητα, ο μικρός Bran βρίσκει νέες δυνάμεις, ο Jamie Lannister κάποια στιγμή νιώθει κάτι να του λείπει, η οικογένεια Stark δεν περνάει καλά στους γάμους και τα πανηγύρια που πηγαίνει, η Daenerys από δυνατή γίνεται δυνατότερη. Όλα στην τρίτη σεζόν του Game of Thrones πηγαίνουν προς τα κάπου, χωρίς να υπάρχουν όμως πολλά γεγονότα που να δημιουργούν αποφασιστικές και αμετάκλητες αλλαγές. Εκτός βέβαια από ένα, και αυτό το ένα ήταν σαν να προετοιμάζονταν οι παραγωγοί της σειράς μια ολόκληρη σεζόν για να μας το σερβίρουν. Και εντάξει, ήταν εντυπωσιακό και θα γραφτεί στην ιστορία της παγκόσμιας τηλεόρασης.

line-630

1

House of Cards 

House of Cards
Όταν το Netflix αποφάσισε να κάνει κι αυτό τις δικές του παραγωγές, μάλλον σκέφτηκε ότι πρέπει να μπει στον πόλεμο της τηλεθέασης με πυρηνικά. Αγόρασε τα δικαιώματα για να κάνει το remake μιας παλιάς αγγλικής πολιτικής σειράς, φώναξε τον David Fincher (Fight ClubZodiacSeven) στη σκηνοθεσία, και έβαλε τον Kevin Spacey στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Και φαίνεται να έπεισε τον τελευταίο να κάνει το ρόλο της ζωής του, λες και δεν είχε αρκετούς τέτοιους. Γιατί ο συγκλητικός που υποδύεται κάνει τους θεατές να πιστέψουν ότι δεν μπορεί να είναι απλά ο καλύτερος παίχτης στα παιχνίδια εξουσίας του Λευκού Οίκου. Μάλλον πρέπει να είναι ο διάβολος ο ίδιος.
line-630
Οριακά εκτός λίστας
Arrested Development: η πιο κουλή επιστροφή σόου στην σύγχρονη εποχή της τηλεόρασης / Homeland: αν αυτό δεν ήταν series finale τότε τι; / Borgen: υποκατάστατο Forbrydelsen / The Returned: δεν το είδαμε αλλά όσο το είδαν τρελάθηκαν / Mad Men: ναι, αλλά κουραστήκαμε / Broadchurch: το καλύτερο whodunit της χρονιάς; / BlackMirror: τελικά πόσο ωραίο είναι; / Peaky Blinders: Cillian Murphy, για τα μάτια σου μόνο/ 30 Rock: θα μας λείψεις Liz Lemon, να τα λέμε.
 *η λίστα περιλαμβάνει σειρές από τις οποίες προβλήθηκε  έστω και ένα επεισόδιο μέσα στο 2013

popaganda.gr/ 
Share on Google Plus

Διαβάστε επίσης

    Blogger Comment
    Facebook Comment

Tech News