Πρόστιμο στον Ερντογάν

Με μία πρωτοφανή απόφαση, δικαστήριο της Τουρκίας επέβαλλε προτοδίκως χρηματικό πρόστιμο ύψους 10.000 λιρών (περίπου 3.500 ευρώ) στον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως αποζημίωση για ψυχική οδύνη στον διάσημο Τούρκο γλύπτη Μεχμέτ Ακσόι, έργο του οποίου ο Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει «τερατούργημα» προτρέποντας μάλιστα την καταστροφή του, όπως και έγινε.

Τουρκία: δικαστήριο επέβαλλε πρόστιμο 3.500 ευρώ στον πρόεδρο Ερντογάν

Το 2011 ο τότε πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος επισκέφθηκε την περιοχή της πόλης Καρς στα βορειοανατολικά της Τουρκίας. Εκεί απαξίωσε δημοσίως ένα μνημείο που ανεγέρθηκε το 2008, πάνω σε μια βουνοκορφή που απέχει 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα Τουρκίας - Αρμενίας.  Επρόκειτο για δύο ανθρωπόμορφα τσιμεντένια αγάλματα ύψους 30 μέτρων, με μορφές που δείχνουν να προσεγγίζουν η μία την άλλη. Στην πραγματικότητα ήταν τα δύο «μισά» κομμάτια ενός διχασμένου ανθρώπου. Εργο του καταξιωμένου γλύπτη Μεχμέτ Ακσόι, ο οποίος έχει κάνει για δεκαετίες καριέρα στη Γερμανία, το αποκαλούμενο «Μνημείο της Ανθρωπότητας» συμβόλιζε την προσέγγιση Τούρκων και Αρμενίων και έστελνε ένα μήνυμα συμφιλίωσης των λαών όλου του κόσμου.  

Ο Ερντογάν είχε διαφορετική γνώμη. «Εστησαν ένα τερατούργημα δίπλα στον τάφο του Χασάν Χαρακανί (σσ: μουσουλμάνου ιεροδιδάσκαλου του 11ου αιώνα μ.Χ). Είναι αδιανόητο ένα τέτοιο πράγμα να βρίσκεται δίπλα σε κλασικά έργα τέχνης, όπως το τέμενος του Χαρακανί. Ελπίζω ο δήμαρχος του Καρς να έχει κάνει ό,τι χρειάζεται μέχρι την επόμενη φορά που θα έρθω στην περιοχή. Ελπίζω στη θέση αυτή να γίνει ένα πάρκο» δήλωσε. Και πράγματι, τον Ιούνιο του 2011 ο υποστηριζόμενος από το κυβερνητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δήμαρχος του Καρς κατεδάφισε το μνημείο.  
Share on Google Plus

Διαβάστε επίσης

    Blogger Comment
    Facebook Comment

Tech News